– Vi må spise mer fisk og skalldyr

Leter du etter en litt annerledes restaurant til julebordet ditt? Hos Aquarie i Rådhusgata 27 finner du ingen tradisjonell julebordsmeny, men heller Oslos fineste fisk og skalldyr.Du har kanskje sett det firkantede glasshuset Rådhusgata 27, like ved Aker Brygge? Her holder sjømatrestauranten Aquarie hus, med Anthon Eiendom som utleier og stjernekokk Jonathan Romano som eier og daglig leder. Han er midt i årets julebordsesong, og han har en klar oppfordring til nordmenn:

– Spis mer fisk og sjømat – også i jula!

Restaurant Aquarie er snart to år gammel, og er med sine 32 plasser det perfekte stedet for lukkede arrangementer og små selskap. Romano gikk fra å eie 18 restauranter – til å satse på noe han alltid har hatt lyst til å gjøre: å være med på å endre konsum av fisk og skalldyr.

– Det er ikke alle som vet dette, men konsumet av fisk og skalldyr er dalende. Og jeg som har jobbet med fisk i så mange år, blir lei meg når jeg ser at nordmenn ikke klarer å spise mer fisk med denne fantastiske kysten vi har. Sølvfatet, som jeg kaller det.


Ikonisk bygg

Etter at Romano solgte alle restaurantene sine, reiste han rundt i Asia et år for å hente inspirasjon. Han visste han ikke var ferdig med restaurantbransjen, men han ventet på det rette lokalet, slik at visjonen hans kunne komme til liv.

–  Jeg fikk masse forespørsler på lokaler, men ingen kjentes riktige ut – før glasshuset dukket opp. Det var akkurat stort nok og lite nok, og bygget var spennende og ikonisk. Sentralt, moderne og annerledes. Alt stemte. Det var på tide å komme seg bak grytene igjen.

Romano fikk også et veldig godt inntrykk av gårdeier, Anthon Eiendom.

– Det har vært en fantastisk prosess. Jeg har åpnet 25 restauranter i min karriere, og det å jobbe sammen med Anthon har vært en fryd. Jeg er veldig imponert over den måten de ser leieboerne sine på. De er så fremoverlente og inkluderende, og de heier på oss. Jeg har bare positive ting å si om Anthon Eiendom.

Alternativt julebord

Aquarie har ingen egen julebordmeny. Og skal vi tro Romano, er ikke det noe de savner eller har planer om å innføre.

–  Vi inviterer til alternativt julebord. Jeg tenker at man spiser nok julemat i jula uansett. Vi vil fokusere på det vi er best på, hele året. Og det er fisk og skalldyr. Menyen vår settes sammen av vår eminente kjøkkensjef uke for uke – basert på sesongens råvarer. Og så lager vi ikke helt den helt tradisjonelle fisk- og skalldyrmaten. Og det er viktig for oss å poengtere, vi er ikke en tradisjonell restaurant, vi er en lekeplass for fagfolk.

Klar oppfordring
Det er ingen tvil om at stjernekokkens passion for sjømat er stor.

– Hele min yrkeskarriere har jeg jobbet med fisk. Jeg er god på fisk, i all beskjedenhet. Så jeg satte sammen dette fantastiske teamet. Den energien og den entusiasmen de tar med seg på arbeidsplassen, er en veldig fin boost, sier Romano, som har en klar oppfordring til folk i julebordmodus:

–  Bruk restaurantene! Og er du ute etter fisk og skalldyr som er tilberedt på en veldig spennende måte, i kombinasjon med et rikt vinkart, så er dette plassen for deg. Hjertelig velkommen til oss på Aquarie!