Jobbet i Anthon B Nilsen Eiendom i hele 28 år

Vlado Abijanac jobbet i Anthon B Nilsen Eiendom i 28 år, først som vaktmesterassistent og deretter som driftsleder. Nå er eventyret over.

– Det er jo vemodig, men jeg tenker det er riktig at stafettpinnen går videre og ungdommen overtar. Jeg elsker jobben min, men jeg har gjort mitt, sier Vlado Abijanac.

Han kom over en annonse i Aftenposten den 25. oktober 1993. Kort tid etter var stillingen som vaktmesterassistent i Anthon B Nilsen Eiendom hans. Sjefsansvaret overtok han for over 12 år siden, etter vaktmester Kåre Rønningen. Siden den gang har han hatt ansvaret for tre bygg. Først Rådhusgata 27, deretter Øvre Vollgate 7 og sist Øvre Vollgate 9. I april fylte han 72 år og går dermed av med pensjon.

Fra nonner til bygårder

– Jeg kunne jo egentlig ha vært prest i stedet for vaktmester, sier han med et smil om munnen.

Abijanac jobbet nemlig i et kloster i 12 år, fra 1974 til 1986.

Det var der, bak klosterveggene på Nesøya, at vaktmesterkarrieren begynte. Siden har han ikke sett seg tilbake. På listen over høydepunktene i årene hos ABNE er dagen han fikk ansvar for ØV9, den gang det ble kjøpt i 2006, da han overtok driften av det «nye» R27 og ØV7 (ABN-kvartalet) i 2012, og da han ble valgt som årets ansatt av kollegene i 2011.

Mange venner på jobb

– Det var en veldig hyggelig utmerkelse å få. Jeg tror jeg ble valgt fordi de liker min måte å gjøre ting på. Da Handelsbanken leide fire etasjer i R27, kunne jeg navnet på nesten alle som satt der. Jeg har mange venner i ABNE, og flere leietakere har ringt meg for å ta en kaffe når korona er over.

Korona har heldigvis ikke satt en stopper for Abijanacs arbeidshverdag, slik den har gjort for mange andre.

– Vi har tatt alle smittehensyn, selvsagt. Men hverdagen min har stort sett vært den samme. Jeg savner å omgås mennesker slik jeg gjorde før, men jeg har i det minste vært fysisk på jobb.

En ellers vanlig dag som driftsleder går omtrentlig slik:

– Mange tenker sikkert på vaktmestere som det var i «gamledager», der man primært skiftet lyspærer. Men vi er moderne vaktmestere med teknisk utstyr. Hverdagen er mye rutine, vi kommer på jobb, logger på PC-en, tar en kopp kaffe, sjekker at alt virker, at alle dørene og systemer fungerer. Vi tar også runder ute i gårdene, fikser det som fikses skal og hilser på leieboerne.

Tar vare på menneskene

I 2018 hadde Abijanac jobbet 25 år i ABNE og mottok gullklokke. Grunnen til at han har vært så lenge hos én arbeidsgiver, er sammensatt.

– Det er så mye bra. Menneskene. Alle kolleger og ledere. En spesiell takk til Administrerende direktør Peder Chr. Løvenskiold. Det er mye hans fortjeneste at jeg har trivdes så godt. Han har holdt skuta stødig. Vi har fått midler til å drifte både utvendig og innvendig, vi har reist sammen, hatt mulighet til kurs og videreutdannelse. Vi har feiret bursdager, arrangert juletrefester og sommerfester. De er flinke til å sette pris på sine ansatte, forteller den erfarne driftslederen.

– Jeg har dessuten heller aldri vært sykmeldt, i løpet av alle år har jeg kun vært borte fra jobb i tre dager. Jeg vet faktisk ikke hva fastlegen min heter!

Aktiv pensjonisttilværelse

Vlado Abijanac kom fra Kroatia til Norge som turist på 70-tallet. Han kjøpte ingen returbillett, det ble i stedet giftemål, tre døtre og senere fire barnebarn. Som pensjonist blir det litt mer tid til både hjemland og familie. Og selvsagt fortsatt litt drift.

– Vi har nettopp flyttet fra hus til leilighet. Men jeg har venner med hus, så der skal jeg stille opp hvis det trengs. Og så skal vi reise, både til Kroatia og her hjemme i Norge. Jeg er også medlem i en Kroatisk dansegruppe, hvor jeg spiller gitar og mandolin. Jeg kommer ikke til å kjede meg, men jeg vil savne kolleger og leietakere.

Tre om Vlado Abijanac:

Tryggvi Olafsson, forvaltningsdirektør ABNE.

Vlado er ansvarsfull, positiv og utadvendt. Han er praktisk anlagt, alltid imøtekommende og løsningsorientert. En lojal og stabil arbeidstaker i 28 år hos Anthon B Nilsen Eiendom, med gode skussmål fra alle leietakere.

Peder Chr. Løvenskiold, administrerendedirektør ABNE.

Vlado har vært en bauta i vår drift gjennom snart 30 år. Ikke bare har han hatt en unik evne til å bygge relasjoner til menneskene i byggene våre, nemlig kundene, han har også tatt vare påbyggene som om de skulle være hans egne. En høyt verdsatt kollega gjennom alle år.

Marit Søia, administrasjonssjef, NSWArkitektur. Leietaker ABNE.

Vlado er en person som utstråler vennlighet og imøtekommenhet. Han er serviceinnstilt og ansvarsfull, og det er aldri nei i hans munn når vi har bedt om noe. Han følger opp og finner alltid løsninger, og det alltid med et smil. Hans positivitet er helt unik. Vi kommer til å savne ham, og vi ønsker ham lykke til i pensjonisttilværelsen.