Øvre Vollgate 13 er månedens prosjekt
– I Øvre Vollgate 13 har Anthon Eiendom vist at det er mulig å tilby moderne og funksjonelle bygg som er attraktive i markedet gjennom en bærekraftsorientert rehabilitering.
Bygget er tegnet av arkitekt Odd Nansen og var originalt et trykkeri og kontorer for byggherren, Sigurd Wahl. I 2022 gjennomgikk bygget en vellykket transformasjon med fokus på ombruk og bevaring – og er nå en moderne og bærekraftig kontorbygning med Breeam Nor Excellent-sertifisering.
Grønn Byggallianse er en politisk nøytral og næringspolitisk uavhengig nasjonal medlemsorganisasjon som kjemper for å gjøre Norge og verden grønnere. De har valgt ut Øvre Vollgate 13 som månedens prosjekt for september.
– Grønn Byggallianse skal inspirere næringen til å ta grønne og bærekraftige valg. Som del av det arbeidet ser vi etter bygg som har omfattende og iøynefallende grønne kvaliteter som vi tenker næringen kan lære av. I ØV13 fant vi det. Det sier kommunikasjonssjef Morten Nordskag.
Bevaringsverdig
– Bygg med grønne kvaliteter finner vi i både nybygg og i rehabiliterte bygg, men i 2024 har vi særlig rettet oppmerksomhet mot rehabiliteringsprosjekter som ØV13. Skal vi lykkes med en grønn omstilling i eiendomssektoren, må vi ta bedre vare på det vi har, og vi må rehabilitere og ombruke mer. I ØV13 har Anthon Eiendom vist at det er mulig å tilby moderne og funksjonelle bygg som er attraktive i markedet gjennom en bærekraftsorientert rehabilitering, utdyper han.
I rehabiliteringen er det valgt å beholde elementer fra den originale bygningen, et bygg som er et fremtredende eksempel på funksjonalismen i Norge. Bygningen står på Byantikvarens Gule liste, og er dermed registrert som en del av Oslo Kommunes prioriterte kulturminner. Bygningen har arkitektonisk verdi som enkelobjekt og som del av et miljø. Bygningen fremstår med flere opprinnelige elementer, blant annet platekledningen.
– Vi er svært fornøyde med at Øvre Vollgate blir lagt merke til, sier utviklingsdirektør i Anthon Eiendom, Fredrik W. Baumann.
75 prosent lavere utslipp
– Da det ble klart at Anthon Eiendom ville rehabilitere ØV13 for å transformere lokalene til et godt utleieobjekt for dagens marked, engasjerte vi NIKU for å gjøre en verneverdivurdering. NIKU konkluderte med at bygningens gatefasade (aluminiumsplater) og hovedtrapperom, var det viktigste å bevare som kulturverdier, sier Baumann.
I tillegg er eksisterende betongsøyler, eksisterende trappekjerner, dekkekonstruksjoner av betong samt eksisterende fasadekledning av Porsgrunn kalkstein bevart. En mengde gipsplater fra eksisterende bygg ble også demontert og ombrukt.
– Klimagassberegninger viser at den store andelen bevaring gir 75 prosent lavere utslipp fra materialer – sammenlignet med referansenivå for en ny kontorbygning av samme størrelse med kun nye materialer.
Viktig med tidløse løsninger
Anthon Eiendom har høy bevissthet rundt samfunns- og miljøansvar, og prosjektet ØV13 har vært utviklet i tråd med bærekraftstrategien vår. Det ble tidlig satt en miljøambisjon om klassifisering til «Breeam very good» og energiklasse A – i tillegg til krav til å ivareta bransjens ti strakstiltak, med særlig fokus på gjenbruk.
– Det er da skikkelig gøy og levere bedre enn opprinnelig ambisjon ! Skal man lykkes i minimeringen av det totale klimaavtrykket fra et bygg, er det viktigste likevel å planlegge, tegne og bygge et bygg med høy fleksibilitet og med gode, tidløse løsninger og materialvalg for å unngå større ombygger gjennom flere leieforhold i byggets levetid, forteller Baumann.